Àngels Prats, una vida de sensibilitat i compromís amb la infància

 

Àngels Prats, una vida de sensibilitat i compromís amb la infància

 

El reconeixement de la medalla de la ciutat que hem atorgat des de l’Ajuntament a l’Àngels Prats, simbolitza, encarna i representa; tot un reconeixement a una ciutadana i a una ciutat que s’ha deixat la pell des dels inicis de la recuperada democràcia per a la construcció d’una societat integradora fent de l’educació una eina fonamental de transformació. 

 

En uns moments on tot estava per fer, o tot estava per construir; als inicis dels anys 70, concretament el 1973; un grup de què avui diríem dones emprenedores, va fundar l’escola bressol Patufet. Amb l’Àngels al capdavant, fa 50 anys, es van assentar les bases del que seria el nostre model actual d’escoles bressol actual. Ja en aquell moment, es va apostar per una escola integradora, on es tenien presents les diferents capacitats, on es primava la relació amb les famílies, l’educació activa, ajustant les quotes a les rendes familiars (el que avui entenem per tarifació social), precursores també de la immersió lingüística, utilitzant la llengua com a element de cohesió. Tot això, no va ser casual, a un barri que necessitava equipaments i serveis, Can Calders. 

 


L’Àngels, amb la seva convicció, la seva capacitat de lideratge, i el seu tarannà pedagògic en tot allò que la mou; va aconseguir ser la primera responsable d’un dels majors tresors que tenim a la nostra ciutat; el nostre model educatiu d’escoles bressol i d’atenció a la infància. 

 

Anys més tard, seguirien la municipalització de les escoles bressol, donant pas de les cooperatives de dones que havien iniciat el model d’innovació educativa, a les escoles bressol municipals que avui tenen un estat de salut impecable. Gràcies als esforços de persones com l’Àngels Prats; que va liderar les negociacions amb l’Ajuntament, sent Francesc Baltasar l’alcalde; amb Àngel Merino i Jordi San José de regidors, la municipalització de les escoles bressol, culmina en el 1993. 

 

50 anys d’escola bressol Patufet, 30 anys de municipalització de les escoles bressol; i seguint amb l’èmfasi, l’accent i la convicció en les polítiques educatives; l’Àngels també és la protagonista de la creació de la Xarxa d’atenció a la infància el 1997; per la qual Sant Feliu rebrà el juliol de 2002 el Premi Catalunya Educació, de la mà dels llavors president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol. 

 


A més, i amb ple orgull ho podrà explicitar sempre, l’Àngels també serà la impulsora d’un dels projectes més bonics que tenim a la nostra ciutat, el Consell d’Infants. Un espai d’empoderament i de participació real dels nostres nens i nenes, espai de referència a tot l’Estat espanyol que porta en funcionament més de 25 anys de manera ininterrompuda, que contribueix sens dubte en la construcció d’una societat més crítica i més activa. 

 

De l’Àngels Prats, també cal destacar la seva gran vocació universalitzadora, la seva constant relació amb l’acadèmia, la seva obsessió per la formació, l’adaptació i la formació continuada, imprescindible per avançar en les polítiques públiques d’atenció a la infància. 

 

Gràcies, Àngels, per la teva necessària insistència i per la teva enorme sensibilitat per fer que tot això hagi estat possible, per fer de Sant Feliu una ciutat referent en les polítiques d’infància, de participació ciutadana i d’atenció a la ciutadania del present i del futur. 

 

Gràcies, Àngels, per tota una vida dedicada a construir ciutadania.


Article publicat al Fet a Sant Feliu el 27 d'octubre de 2023

Comentaris

Entrades populars