Mandat extraordinari, mesures extraordinàries

A les acaballes del 2022, en un final any marcat per l’impacte de la guerra a Europa, la pujada de preus de l’energia i les de la cistella bàsica de subsistència,  la necessàries mesures de rescat continuen sent la prioritat en un context on també encara estem patint les conseqüències de la pandèmia.

Ens apropem també al final d’aquest mandat 2019-2023. El mandat més complex que hem abordat des dels inicis de la recuperació dels ajuntaments democràtics al 1979, un mandat extraordinari que des del govern municipal hem treballat posant en marxa mesures extraordinàries, posant les persones i la recuperació econòmica al centre de les nostres polítiques, treballant de manera unitària i des del consens per aportar solucions a les noves necessitats i reptes sorgits arran de la crisi de la Covid-19 i als seus efectes.

Malgrat tota la  complexa conjuntura, puc afirmar amb plena contundència que la nostra ciutat viu uns moments de transformació excepcionals, aconseguint fites històriques com la del soterrament de les vies del tren, i amb la mirada posada en el present i en el futur per a la construcció de la tan anhelada cohesió urbana i social per la que portem més de 40 anys lluitant.

En aquestes línies vull destacar algunes de les fites més destacades d’enguany, sabent que segur em deixo algunes, i amb la plena il·lusió de seguir treballant per una ciutat millor.

  • Un any d’inici de les obres del soterrament. Al juny del 2022 es complia un any de l’inici de les desitjades obres que transformaran urbanament i socialment la nostra ciutat. Enguany hem pogut assistir al tancament definitiu del pas a nivell, un moment que suposa un punt d’inflexió en la vida quotidiana a la nostra ciutat. Aviat es posarà en marxa l’estació provisional, fet que també accelerarà l’inici de l’obra del túnel en mina que connectarà l’estació futura amb la carretera de la Sànson. Seguim de prop les obres, amb tota la informació a l’abast de tothom, i amb una coordinació excel·lent des de l’Oficina de transformació urbana municipal amb ADIF i el ministeri.

 


  • Acord per l’Escola d’hoteleria a la Nau de Can Bertrand. Després de moltes gestions i insistències, al juliol vam aconseguir un acord entre Generalitat, Àrea Metropolitana i l’Ajuntament amb la signatura d’un conveni per iniciar les reformes necessàries de la Nau de Can Bertrand per ubicar-hi l’Institut Martí Dot d’Hoteleria. Aquest projecte implicarà un important reforç de l’oferta educativa a la nostra ciutat.

 

  •  Defensa del dret a l’habitatge. Sembla que queda lluny, però iniciàvem el 2022 amb l’adjudicació dels pisos de la 4a planta del carrer del Pla, i l’hem finalitzat amb els sorteig dels 40 pisos de l’edifici del carrer Anselm Clavé i dels 80 habitatges amb serveis per a gent gran al Mas Lluí. Una veritable política d’accés al dret a l’habitatge que estem duent a terme i que caldrà ampliar amb el nou pla d’habitatge aprofitant totes les oportunitats que ens brindi el sòl alliberat per les vies del tren.

 


  • Més i millor sanitat pública, Sant Feliu tindrà un CUAP (Centre d’urgències d’atenció primària 24h). La lluita per la millora dels serveis sanitaris a la nostra ciutat ha estat una constant abans de la pandèmia, i per suposat, després també. Com a capital de comarca finalment hem aconseguit el canvi de rumb a les polítiques del Departament de Salut de la Generalitat. Al mes d’abril, vam iniciar l’expedient de cessió part del solar de l’antic camp de futbol de la Rambla per ubicar el CUAP que suposarà també el trasllat del CAP Rambla per tal de poder donar un millor servei a la ciutadania.

 

  •       Tancament del Pacte de Ciutat. Al juliol de 2020 vam acordar mobilitzar 8 milions d’euros provinents dels romanents que l’Estat va permetre  incorporar, per fer front a les conseqüències de la crisi sanitària. El Pacte de ciutat ha resultat un instrument transformador, tant en la seva definició, comptant amb els agents socials i econòmics de la nostra ciutat; com de posada en marxa de polítiques que han incidit en 3 grans eixos d'acció -Garantia de drets bàsics i de ciutadania, Revitalització econòmica, i Nous usos de l'espai públic i dels equipaments-; al desembre hem presentat el seu informe de tancament, amb més d'un 90% de les accions ja executades o en desenvolupament.

 

  •       Pla d’acció local de l’Agenda Urbana, instrument necessari de planificació. Des del juliol del 2021, Sant Feliu de Llobregat com municipi prova pilot d’Agenda Urbana reconegut pel Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana. Vam ser una de les primeres ciutats en ser reconegudes com a exemple de planificació i espai d’oportunitats, amb el soterrament i el futur desenvolupament com a projecte motor. Després d’un intents procés, al juliol de 2022 vam aprovar el Pla d’acció, complint els calendaris marcats pel ministeri. Aquest document de planificació tindrà una important eina de seguiment, la Ponència 2030, de la que vam aprovar el seu reglament en el darrer ple, i que tindrà com a objectiu, com sempre hem fet, treballar de manera participada en la construcció del present i futur de la ciutat.

 

  •       Les necessàries inversions en la lluita contra el canvi climàtic. La crisi energètica posa de manifest la necessitat d’invertir en un canvi de model energètic, que aposti per les renovables i per les mesures d’eficiència. A Sant Feliu, fa anys que estem invertint en aquests canvis, i en aquest mandat, tot sabent que amb la pandèmia hem patit un retard en l’execució de les inversions, hem apostat per una bona bateria de projectes que segur contribuiran en la lluita contra el canvi climàtic. Mesures com les plaques solars ja en funcionament al Complex municipal de piscines, els projectes ja en licitació de les teulades solars a l’escola bressol Fàbregas i les de diferents escoles públiques, caminant així cap a les comunitats energètiques locals. També cal destacar altres iniciatives com la posada en marxa del projecte ambiental a la masia de Can Ferriol o l’adhesió a l’empresa pública de distribució d’energia de l’Àrea Metropolitana; que segur ens apropen a un futur millor. I tot això embolcallat de molta pedagogia, a les escoles i a la ciutadania en general amb la que hem realitzat diferents sessions formatives.

 

  •       Millores a la via pública. Els nostres carrers, els nostres parcs i les nostres places són les extensions de les nostres llars, i que puguem gaudir del nostre espai públic és una de les nostres prioritats. Acabem l’any amb una recent inaugurada Plaça Alfons Comín, que respon als condicionants de refugi climàtic, i alhora li hem donat la volta per ampliar al màxim el seu ús social. També, a expenses de poder finalitzar l’obra, hem pacificat els carrers Batista i Falguera, invertint les prioritats i donant protagonisme als vianants. I acabarem el mandat amb les obres dels carrers Agustí Domingo i Joan de Batlle iniciades, dues intervencions molt necessàries per pacificar i fer més accessibles els nostres carrers.

 

Moltes fites aconseguides, i moltes per les que continuar treballant. Vull acabar agraint als treballadors i treballadores municipals tota la feina realitzada, tots i totes elles han demostrat el compromís i la dedicació al servei públic i a la millora de les condicions de vida a la nostra ciutat. En una situació tan complexa com la que estem vivint, només em queda adreçar un enorme gràcies per la feina realitzada, i  per suposat, desitjar a tothom una bona entrada d’any i que tinguem un 2023 ple de reptes, d’il·lusió, esperança i felicitat.

 

 

 


Comentaris

Entrades populars