Soterrament i reconstrucció social i econòmica de Sant Feliu, línies estratègiques del Pressupost 2022



 Al ple extraordinari celebrat dimarts 2 de novembre, vam fer un nou pas endavant en la reconstrucció econòmica i social de la nostra ciutat, aprovant el pressupost municipal de 2022, un pressupost amb el clar objectiu de millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu.

El pressupost municipal és l’acord més important que com a Ajuntament portem cada any a aprovació del Ple, ja que marca les línies de despesa i d’inversió de l’any proper, que al 2022 en el cas de Sant Feliu, sumaran un total de de 47 milions d’euros.

En aquest escrit vull fer una petita explicació, el més entenedora i simplificada possible, de quines seran les línies estratègiques en aquest important 2022, un any que ha de ser el de la recuperació després de la crisi sanitària que poc a poc sembla que anem superant.

Així, voldria posar en relleu de manera molt sintètica, dues qüestions que crec molt importants: l’escenari en el qual es redacta el pressupost i les línies estratègiques de despesa.

 

Pel que fa a l’ESCENARI, l’elaboració del pressupost de l’exercici 2022 la realitzem pocs mesos després de viure el major escenari d’incertesa de la nostra història recent, a causa de la pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències a nivell econòmic i social, així com per l'increment de preus a l'alça, circumstàncies que han dificultat la confecció dels comptes per a l'any vinent. 

Però aquesta incertesa no és la única. També cal tenir en compte la recent sentència del Tribunal Constitucional d’anul·lació de l'impost de plusvàlua municipal, fet que significa un cop dur per les finances locals, doncs és una important font de finançament dels pobles i ciutats de tot el país.

Cal que immediatament es prenguin mesures per pal.liar aquest cop a les finances municipals i treballar de forma urgent en una nova regulació d’aquest impost i de la llei d'hisendes locals, i em consta que aquesta és la voluntat del govern de l’Estat; però mentre això succeeix també cal tenir en compte el seu possible impacte.

Però malgrat tot, també hi ha incerteses amb un rerefons positiu que esdevenen oportunitats a explorar, com els fons de recuperació i resiliència Next Generation. Aquest Fons de Recuperació “Next Generation EU”, consta de diversos instruments per contribuir a la reconstrucció de la Unió Europea després de la pandèmia, i donaran suport a la inversió en les transicions ecològica i digital. I Sant Feliu apostarà fort per captar tots aquells que sigui possible!

 

Pel que fa a les LÍNIES ESTRATÈGIQUES de despesa, desenvoluparé les que considero més destacables:

·         Pacte de ciutat, per sortir de la crisi post-pandèmia sense deixar ningú enrere

El Pacte de Ciutat aglutina totes les forces polítiques amb representació municipal, i la representació dels agents econòmics i socials de la ciutat. Un gran Pacte en el que es treballa conjuntament en les solucions que cada moment requereix, pensant i dimensionant col·lectivament les accions, per iniciar la reconstrucció de la ciutat, adaptant-nos a les noves necessitats sorgides arran de la crisi del coronavirus.

Aquest Pacte, que ha suposat una inkecció extra de gairebé 8MEUR, ha esdevingut un instrument útil per sortir d’aquesta crisi sense deixar ningú enrere, i per reactivar l’economia de la ciutat; i com ja he dit prèviament, tindrà vigència fins al dia 31 de juliol de 2022. Això implica que hi ha actuacions del Pacte que finalitzaran al 2022, amb la seva conseqüent consignació pressupostària.

  • El soterrament que Sant Feliu necessita i la transformació urbana i social que Sant Feliu es mereix

Amb les obres iniciades, hem de garantir una informació i atenció ciutadana integral i actualitzada, així com un correcte funcionament de la ciutat durant aquest període; amb la creació d’un punt informatiu i d’atenció a la ciutadania, i la convocatòria continuada de sessions informatives adreçades als diferents col·lectius sensibles a les obres.

També cal establir mecanismes de seguiment i coordinació de les obres amb ADIF i altres agents implicats, així com garantint el correcte funcionament de la mobilitat ciutadana i les necessitats d’aparcament de vehicles.

  • Augment de la despesa social i garantia de drets bàsics

La despesa social s'incrementa en aquest pressupost, un augment que en aquest 2022 es destinarà en gran part a Serveis d’Atenció a persones dependents, per fer front al fenomen creixent i general d’envelliment de la població; context en el que el Servei Municipal d’Atenció a la Dependència (SAD) esdevé estratègic.

Per aquest motiu s’amplia el seu pressupost en el marc d’un canvi de model que ja està millorant molt la qualitat del servei. El pressupost de 2022 es basa en l’encàrrec fet al Consorci de Salut i Social de Catalunya del qual l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat és membre. El nou model de servei funciona des del 7 de setembre de 2021.

Paral·lelament també s’incorporen increments pressupostaris per millorar l’extensió del Servei d’Atenció per Teleassistència (SAT).

També la garantia del dret a l’alimentació continuarà essent una prioritat. Durant 2022 s’ha previst que la garantia del dret a l’alimentació continuï sent una prioritat a Sant Feliu, millorant la presència del producte fresc en la dieta.

Es posarà en marxa una targeta-moneder pròpia i específica per a aquesta finalitat, complementant el mecanisme dels bancs d’aliments, amb un procediment de més qualitat.

I aquest nou pressupost també aposta clarament per la millora del transport adaptat.

L’any 2022 s’incorporen millores econòmiques per al transport adaptat, tant de gent gran com de persones amb discapacitat, preveient més extensió dels serveis a través dels corresponents convenis amb el Consell Comarcal.

En l’àmbit dels serveis a persones amb discapacitat es millora també l’atenció personalitzada per a activitats de lleure.

Tot sense oblidar el foment de les polítiques d’igualtat, feminismes i LGTBIQ, un eix fonamental del PAM; que milloren substancialment amb la ampliació de la contractació del SIAD (Servei Integral d’Atenció a les Dones) i amb la posada en marxa del SIA (Servei Integral d’Atenció).

  • Lluita contra el canvi climàtic

En aquest 2022 donant prioritat al desplegament de mesures d’eficiència energètica amb la concreció de les auditories energètiques realitzades en diferents equipaments municipals, que permetran la substitució de llumeneres en 25 edificis municipals.

També amb actuacions d’implementació de plaques i plantes solars fotovoltaiques a:

- Escola Falguera

- Centre Cívic Mas Lluí

- Aula Sant Feliu i Edifici de Manteniment.

- Escola Arquitecte Gaudí.

- Escola bressol Fàbregas.

- Escola Monmany.

- Escola Pau Vila.

Aquestes, generaran excedents energètics que possibilitaran la creació de comunitats energètiques formades tant per equipaments públics, com per veïns i veïnes, comerços i indústries de l’entorn.

  • Aposta per el dret a l’habitatge

L’any 2022 finalitzaran diverses actuacions previstes en el Pla Local d’Habitatge (PLH):

- 15 habitatges dotacionals al carrer del Pla (juny de 2022) - promoció de l’IMPSOL

- 40 habitatges de protecció oficial al carrer Anselm Clavé (desembre de 2022), la promoció de l’IMPSOL

- 90 habitatges de protecció oficial per a persones grans amb serveis, al carrer Marqués de Monistrol (desembre de 2022) - amb la Fundació Família i Benestar

- 2 habitatges municipals destinats a persones vulnerables estaran operatius, un cop finalitzat l’arranjament de la 2a planta de l’edifici del carrer Pi i Margall.

S’està també enllestint el projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús per tal que la proposta es pugui desenvolupar a una finca municipal.

L’any 2022 també iniciarà la revisió del Pla Local d’Habitatge (PLH), a efectes d’aprovar un nou Pla l’any 2023.

 

A banda dels reptes ja citats, els pressupostos de l'any vinent permetran afrontar les accions necessàries per donar resposta a l'aplicació de mesures com el reforç de la neteja viària, la recollida de residus i la jardineria de la ciutat, així com altres partides destacables com són aquelles destinades a la implementació de l'agenda urbana, a la remodelació de la zona centre del municipi i de l'edifici de l'Ajuntament, o a la materialització del Pla de pavimentació.

En definitiva un pressupost amb el el soterrament i la reconstrucció post pandèmia com a eixos estratègics, i amb una forta aposta també entre d'altres, per l'ampliació de la despesa social i el desplegament de mesures de lluita contra el canvi climàtic. Però sobretot, un pressupost marcadament social per no deixar ningú enrere.



Comentaris

Entrades populars