Una consulta històrica, una oportunitat única!

 


El soterrament de la via ha estat una reivindicació històrica a la nostra ciutat des de la recuperació de la democràcia. Una reivindicació en la que l'espai polític del que formo part (des del PSUC fins a Sant Feliu en Comú, passant per Iniciativa per Catalunya), s'ha implicat al màxim, sempre des del compromís i la coherència; tant en el govern (abans de 2003 i després de 2011) com en l'oposició (entre 2003 i 2011). 

El paper de lideratge del Francesc Baltasar com a alcalde durant la majoria d'anys de lluita, posant el soterrament a l'agenda més enllà de Sant Feliu; el paper indiscutible de l'Àngel Merino en l'aposta valenta per la participació ciutadana, de la que veurem els fruïts en la propera i històrica Consulta del Soterrament; i la perseverança del Jordi Sanjosé que com a alcalde va aconseguir que per fi fóssim a tocar d'un somni: soterrament complert, pagat 100% per ADIF, i amb un Ministre visitant Sant Feliu per confirmar el compromís del Govern de l'Estat amb les obres. 

I després de tota aquesta feinada, ara per fi, els seus fruïts: LES OBRES DEL SOTERRAMENT JA HAN COMENÇAT. Més de 40 anys de lluita institucional i sobretot ciutadana, han fet possible que Sant Feliu pugui somniar en un futur sense la ferida oberta per les vies del tren! 

I perquè s'ha reivindicat tant el soterrament? Es pot preguntar algú. Doncs principalment per 3 motius: 

1. No volem haver de lamentar cap atropellament més. 

2. Volem augmentar la freqüència del pas de trens de rodalies, el tren de la majoria. 

3. Volem cohesionar urbanament i socialment la nostra ciutat. 

A Sant Feliu ens hem preparat per aquesta fita durant aquests més 40 anys. Ara ens toca il·lusionar-nos, pensar i planificar el Sant Feliu del futur. La finestra d’oportunitat que significa el soterrament per a la nostra ciutat, és d’una magnitud tal que es fa difícil d’imaginar. 

Poques ciutats experimentaran una transformació urbana tan transcendental com la nostra, poques ciutats es troben en un moment d'inflexió tan interessant com Sant Feliu; on el soterrament de les vies de tren serà el detonant per poder construir la ciutat que tots i totes volem i que decidirem de forma comunitària. 

Perquè ara s’acosta un moment transcendental, la Consulta Ciutadana que es va presentar formalment el passat dia 2 d’octubre, en la que més de 38.000 santfeliuencs i santfeliuenques estem cridades a decidir quin futur volem per a la urbanització en superfície de l’espai alliberat pel soterrament, i també com volem preservar la memòria de l’estació. 

El camí cap a la Consulta ciutadana es va iniciar amb la decisió de la Ponència Unitària del Soterrament d’establir que l’encàrrec de la urbanització de la zona alliberada per les vies, es fes mitjançant un Concurs Internacional de Projectes, que incorporés els següents aspectes: 

Limitació de sostre. Establint un màxim d’alçada per tal que els nous edificis proposats respectessin la resta d’edificacions del voltant. 

 • Indicadors de ciutat. Estudiant i analitzant indicadors clau com la quantitat de zones verdes i equipaments o la densitat de població, per tal d’igualar i equiparar els serveis dels barris propers a les vies. 

 • Requeriments de la ciutadania. La ciutadania va poder dir la seva en un Procés de Participació per elaborar requeriments sobre espai públic, preservació de la memòria i identitat de la ciutat, equipaments i habitatges, i mobilitat. Aquestes aportacions van ser incloses també a les bases del Concurs Internacional de Projectes. 

Més de 31 equips de treball van presentar les seves candidatures al Concurs, que van ser avaluades per un jurat d’experts format per referents en els sectors de l’urbanisme i l’arquitectura; i que van escollir les 3 propostes finalistes que ja s’han presentat públicament i que us animo a descobrir, si encara no ho heu fet.

La Consulta, organitzada amb totes les garanties democràtiques i jurídiques; culminarà amb un període de votació des d’avui dia 8 de novembre fins el dia 21 de novembre de forma telemàtica, i diumenge 21 de novembre també amb la possibilitat de votar de forma presencial, en 10 centres de votació distribuïts arreu de la ciutat. 

Podreu trobar tota la informació necessària en el Manual de Votació que heu rebut a casa, així com a la web habilitada especialment per l’ocasió. També en format expositiu als diversos centres cívics de la ciutat, així com en diferents elements explicatius que trobareu arreu de la ciutat. 

Com veieu, iniciem una nova etapa amb molts reptes, davant la gestió d’una obra d’aquesta magnitud i del impacte que suposarà en el dia a dia de Sant Feliu; però sobretot iniciem una etapa de molta il·lusió i plena d’oportunitats, que volem construir entre tots i totes. 

Així doncs vull acabar aquest escrit animant a totes les persones santfeliuenques de més de 16 anys, a que participeu d'aquesta consulta històrica, que sumeu per a que com a ciutat, aprofitem aquesta oportunitat única. 

AQUEST TREN NOMÉS PASSA UN COP A LA VIDA, PUGEU?

 

 

Comentaris

Entrades populars