Educar ciutadans i ciutadanes, una prioritat malgrat la pandèmia

Educar en democràcia, explicar com funciona el govern de la ciutat i construir ciutadania des de les edats més primerenques, és una obligació que tenim com a governants. Com a alcaldessa ho tinc claríssim, en part com un mantra dels ex alcaldes Merino i Sanjosé, i sobretot per convicció ideològica: l’educació és la base de qualsevol transformació.


La tradició participativa de la nostra ciutat ve de lluny, i també la nostra necessitat d’explicar i garantir que la ciutadania menor d’edat tingui plens drets en aquest àmbit, massa vegades només reservat a les persones adultes. Un exemple és el Consell d’Infants de Sant Feliu, referent clar al territori de com impulsar la participació ciutadana des la infantesa i de com fer sentir ciutadans i ciutadanes de ple dret, a una part fonamental de la ciutadania. 

Un Consell d’Infants que ha estat l’únic ininterromput a tot l’estat espanyol durant més de 30 anys; fet que demostra que fer créixer en democràcia els nostres infants i joves, va intrínsecament associat al nostre ADN santfeliuenc. 

I la pandèmia no ens ha d’aturar en aquesta tasca, com no ha aturat el Consell d’Infants. Però moltes activitats, moviments i sortides -tant de persones adultes com dels i les més petites-; s’han vist fortament afectades per motiu de la situació sanitària, i això ens ha obligat a pensar com preservar aquesta implicació dels infants amb la seva ciutat, que teníem clar que s’havia de continuar mantenint com una aposta ferma, malgrat tot. 

Canviant, això sí, la fórmula existent; per tal de garantir al màxim totes les mesures de seguretat contra la Covid-19. És per això que des del departament d'Educació i Infància de  l’Ajuntament  de Sant Feliu s’ha proposat als centres escolars que en lloc que tot l’alumnat de 3r de primària i 3r de la ESO vinguessin a visitar la Casa de la Vila; la regidora d’educació, la companya Mireia Aldana, i jo mateixa com alcaldessa, iniciéssim una ronda de visites als centres escolars per explicar en què consisteix la democràcia municipal, qui som els i les representants de govern i oposició, i quina és la feina que desenvolupem per defensar els drets de la ciutadania; en compliment del nostre compromís de dotar d’aquest coneixement a l’alumnat de la nostra ciutat, com s’havia garantit fins ara. 


Tot un repte i tot un luxe poder apropar l’Ajuntament als nostres menuts i adolescents -en coordinació amb els centres educatius, que han participat de la creació d’aquest projecte-; un públic exigent que té clar quines són les seves prioritats, més enllà de l’edat que tinguin. Avui hem fet la primera visita i ha resultat tot un èxit! 

La comunitat educativa ens està donant un lliçó diària de com establir i treballar en espais segurs, anem aprenent i millorant protocols i sabem que les nostres vides han canviat en molts aspectes. Però malgrat tot, també hem après a reinventar-nos, a valorar allò que realment té importància; i nosaltres, com a representants de la ciutadania, com a persones que ocupem un càrrec de responsabilitat per mandat democràtic, no hem d’oblidar mai per què i per a qui estem aquí, i hem de tenir clar que forma part de la nostra responsabilitat explicar-ho.

Acabem de viure les eleccions al Parlament de Catalunya més anòmales de la nostra història pel context en que s’han celebrat, i amb un resultat en el que l’extrema dreta ha irromput amb força. Pot semblar que això no té res a veure amb el programa a les escoles, però estic plenament convençuda que formar en valors, en drets i en igualtat, és i serà una de les claus per fer entendre a petits i grans que una societat amb més drets per a TOTHOM és i serà una societat millor i més lliure.

Comentaris

  1. Totalment d'acord Lidia, les persones que creixen amb valors, sentiments, humilitat,ética ...fan d'aquest mon, un raig de llum, enmig de la foscor. Ensenyem-los a empatitzar.Una abraçada.🌻

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars