El soterrament cada cop més a prop malgrat el coronavirus



Des de fa gairebé un any, estem vivint el dolor de moltes famílies que van perdre una persona estimada per la Covid. Un virus que ha trastocat les nostres vides i ens ha obligat a canviar prioritats. Tots els recursos públics es van adreçar, com és lògic, a fer front a l'emergència sanita i a evitar la terrible crisi social que vam viure al 2008. 

Com a alcaldessa, vaig entendre que s'ajornessin les obres ja adjudicades del soterrament. Però avui estic molt contenta que el Govern d'Espanya hagi refermat el seu compromís amb el soterrament de les vies a la nostra ciutat. Estic molt contenta i vull explicar per què.

El passat 31 de desembre es va publicar al Boletín Oficial del Estado (BOE) el document definitiu dels Presupuestos Generales del Estado (PPGGE), un cop superada la seva tramitació al Congrés i al Senat. Aquest és un document de vital importància que marca les properes línies de despesa i inversió de l’Estat. 

Uns PPGGE impulsats per En Comú Podem, que pensen en Catalunya i que s’orienten no només a fer front a la crisi provocada per la covid-19, sinó també amb visió de futur; per deixar enrere l’austeritat i les retallades amb la inversió social més gran de la història, per blindar la sanitat pública, i on Catalunya és protagonista, amb la regulació dels lloguers, amb una fiscalitat justa i amb un impuls a la ciència, la innovació i la transició ecològica.

Una fita important per a tot Catalunya però especialment per Sant Feliu, doncs la partida 4084 d’aquests pressupostos dotada amb 10 milions d’Euros, porta per títol: “Integración del ferrocarril en Sant Feliu de Llobregat”.

En la primera proposta de PPGGE el soterrament de la via a Sant Feliu apareixia desdibuixat en una macro partida d’inversions a Rodalies Catalunya, i davant d’aquest fet, vam reclamar aparèixer als pressupostos de manera individualitzada, per tal que no hi hagués cap mena de dubte del compromís de Foment amb el nostre projecte.

Després de diferents converses amb el nostre grup d’En Comú Podem al Congrés i de diferents interlocucions amb Hisenda, per fi hem aconseguit tenir aquesta partida pròpia de 10 milions d’Euros, al document que marca les línies econòmiques prioritàries de l’Estat.

Així, som cada cop més a prop de l’inici d’obra, un cop superades les incerteses d’inversió que des de l’Estat se’ns plantejaven arrel de les contingències derivades de la pandèmia. Gràcies a aquesta partida 4084 es desdibuixen els dubtes sobre la disponibilitat econòmica del ministeri per iniciar per fi les esperades obres del soterrament.

A la pregunta ‘només 10 milions d’euros en una obra pressupostada en 63 milions?’ També tenim resposta, en l’obra del soterrament, com en qualsevol altra, les primeres certificacions (factures en un pla d’obres) són les menys quantioses degut a les primeres tasques d’instal·lació i de posada en marxa de les feines que tindran el seu ple desplegament durant les fases més avançades i intermitges quan l’obra estigui en ple funcionament.

La feina preparatòria continua i les tasques des de l’Oficina del Soterrament es desenvolupen a ple ritme, amb el seguiment de diferents tramitacions i treballs previs a l’inici d’obra -com les actes definitives d’ocupació (en el darrer ple de desembre vam prendre diferents acords sobre això), el protocol de seguiment de l’obra o les inspeccions dels edificis més propers a la línia ferroviària.

Un escenari apassionant que ens portarà, encara que sigui amb un nou retràs provocat en aquest cas per la pandèmia mundial del coronavirus, a veure de manera imminent com començen les obres que canviaran la nostra ciutat de manera profunda. El futur de Sant Feliu està per escriure i és imprescindible fer-ho entre totes.

Per això, també continuem treballant incansablement per a poder celebrar el més aviat possible el procés d’elecció ciutadana d’una de les 3 propostes finalistes del Concurs Ingernacional que es va realitzar per a dissenyar el futur de la zona un cop sigui alliberada de les vies. Un concurs basat en unes premisses sortides ja d’un procés participatiu ciutadà, i del que ara la mateixa ciutadania decidirà mitjançant votació, quin projecte n’esdevé el guanyador.

Entre tant dolor provocat per les tràgiques conseqüències del coronavirus, és més emocionant si cap poder fer aquesta mirada de futur i d’esperança, una oportunitat històrica única que el soterrament ens brinda i que Sant Feliu no desaprofitarà.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars