Pressupost per al 2021: més de 46MEUR per la reconstrucció social i econòmica de Sant Feliu


L’elaboració del pressupost del 2021 s’ha abordat davant del major escenari d’incertesa de la nostra història recent, a causa de la pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències, que tenen un fort impacte a nivell econòmic i social, tant a la nostra ciutat com a la resta del món.

La segona onada de la pandèmia ens torna a posar a prova i es demanen més esforços a la ciutadania, en un moment en el que a ningú se li escapa que econòmicament, i també emocionalment, ja portem una càrrega molt pesada.

Per començar a fer front a les conseqüències de la pandèmia de forma participativa, ja es va aprovar al ple de juliol el Pacte de Ciutat. Un document treballat durant mesos, fet a partir de les aportacions a més de les dels regidors i regidores de govern i personal tècnic de l'Ajuntament, de persones representants de sindicats, comerç i empresa locals, salut comunitària, sostenibilitat, i entitats dels àmbits educatiu, esportiu, cultural i social; així com de tots els partits amb representació municipal. Aquest document s’ha incorporat com a “Eix 8” al PAM, malgrat el Pacte de Ciutat té com a horitzó de compliment desembre de 2021. 

Un PAM, document estratègic pel que queda de mandat; que posa l’accent en l’aposta per l’habitatge públic i de lloguer, la reducció de residus i emissions, la lluita contra la violència masclista i la discriminació, la participació ciutadana i la transparència; així com la consecució del soterrament i de totes les mesures derivades de les noves necessitats fruït de l’aparició de la covid-19 i les seves conseqüències. Totes aquestes prioritats estan reflectides al pressupost 2021, donant així compliment també al programa electoral amb el que ens vam presentar Sant Feliu En Comú Podem a les eleccions del maig del 2019.

El pressupost per al 2021 -junt amb la resta de pressupostos i eines fiscals del mandat- serà una de les eines per poder dur a terme aquests objectius de ciutat. Però a ningú se li escapa que en aquests moments en els que cal més resiliència i capacitat d’adaptació a la realitat que mai, vivim també una forta caiguda dels ingressos corrents previstos.

Davant d’aquesta situació el pressupost de 2021 el situem en un escenari realista, però garantint que incorpora totes les eines per fer front a les necessitats primordials sorgides a causa de l’aparició de la covid-19. 

Aquesta adaptació a les necessitats de la ciutadania ja s’ha concretat aquest any en l’aprovació dels Plans de xoc que es van impulsar durant la primera onada de la pandèmia i que ja han suposat més de 200 ajuts a l’activitat econòmica, o la posada en marxa de la targeta moneder per les famílies..., i que ara es complementaran amb un seguit de més i/o noves ajudes, subvencions, mesures fiscals i/o plans d’ocupació municipals. 

Cal continuar doncs adaptant el municipi a la nova realitat i a les noves prioritats que es deriven de la crisi de la Covid-19. La primera, reimpulsant la ciutat a nivell socioeconòmic i cívic, per tal que Sant Feliu superi la situació generada per la crisi, avançant alhora amb criteris d’equitat i justícia social, per no deixar a ningú enrere. 

Cal posar les bases per a un model de ciutat que reforci la salut i les cures, vetllant alhora per una ciutat més sostenible, més habitable i més cohesionada, tenint cura dels efectes que la crisi de la Covid-19 pugui generar també en l’espai públic i els seus usos. I mirant endavant, l’oportunitat de projectar Sant Feliu cap a un futur més sostenible i productiu implementant dispositius i polítiques de transició verda, digital i amb alta dimensió innovadora, que ens ajudin a estar millor preparats per afrontar situacions com la que acabem de viure.

Les principals mesures del Pressupost 2021

1.Garantir els subministraments bàsics i els drets a l’alimentació i a l’habitatge 

 - Garantia de subministraments bàsics 

Es reforçarà la dotació econòmica dels Serveis Socials i de Medi Ambient, per poder abordar un pla de garantia dels subministraments essencials (electricitat, aigua i gas) per combatre la pobresa energètica entre les famílies vulnerables. Aquesta es complementarà amb accions formatives. 

 - Garantia del dret a l’alimentació 

La injecció de recursos a Serveis Socials, que s’anirà desenvolupant durant tot l’any, serà necessària per continuar garantint l’accés a una alimentació sana i equilibrada per a tota la ciutadania a través de, entre d’altres, les beques menjador, el menjador social, els programes de repartiment d’aliments; i reforçant la targeta moneder com a eina de garantia del dret a l’alimentació i productes frescos i de primera necessitat, fomentant l’autonomia de les famílies vulnerables.

 - Garantia del dret a l’habitatge 

Es continuaran destinant recursos per acompanyar la ciutadania que ho necessiti en la tramitació de línies d’ajuda, així com una aposta ferma des de l’administració local per disposar d’un parc d’habitatge que permeti pal·liar situacions d’emergència. 

 2.Reforçar els recursos i els serveis contra la violència masclista i la violència en l’àmbit de la llar  

- Lluita contra la violència masclista

A banda de seguir treballant de manera estructural per a l’eradicació de la violència masclista, es dedicaran recursos a treballar per garantir i consolidar l’atenció telemàtica del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), així com per garantir l’atenció multicanal del SIAD i millorar la informació i la comunicació d’aquests serveis. 

- Lluita contra la violència en l’àmbit de la llar 

Cal implementar mesures més eficients de detecció i prevenció de situacions de vulnerabilitat i de violència cap als els col·lectius amb major risc d’exclusió social i major risc de vulnerabilitat, i reforçar els protocols i el seguiment de les persones dependents, gent gran i persones amb diversitat funcional. 

 3.Establir diferents línies d’ajut i accions per afavorir l’ocupació i als sectors més afectats per la crisi sanitària 

Aquest pressupost destina recursos per desenvolupar mesures que fomentin la contractació i la recuperació dels sectors més afectats per la crisi sanitària, especialment el comerç local. 

 4.Millorar la gestió de residus i la neteja de la ciutat

 - Millora de la gestió de residus 

És imprescindible iniciar un projecte de futur per fomentar la recollida selectiva de residus i la minimització de la generació dels mateixos, incrementant el nombre de comerços adherits al servei de recollida porta a porta de paper-cartró, orgànica/piles i vidre, sobre tot d’aquells identificats com a grans generadors de fracció orgànica i cartró; i afavorint les bones pràctiques del comerços que facin recollida selectiva de residus, entre d’altres. 

També cal destacar que millorarem el servei de recollida de voluminosos, desbordat en aquests moments per la gran quantitat de tones que es recullen. Aquest servei s'ha de repensar, i s'ha de millorar en la gestió i en la sensibilització ciutadana i així està previst en el pressupost. 

- Millora de la neteja viària 

Ja es va reforçar la neteja amb productes desinfectants al mobiliari urbà, dels contenidors i de les zones de més trànsit per evitar la propagació de la Covid-19. Ara, l’Ajuntament ha intensificat el servei de neteja viària als carrers, amb l’objectiu de donar cobertura a les necessitats de la ciutat i continuar amb els treballs de desinfecció de l’espai públic.

5.Gestionar el Soterrament i iniciar la transformació urbana de Sant Feliu 

Aquest pressupost preveu partides per a afrontar de manera òptima l’inici de les obres i el procés de transformació urbana que el mateix soterrament implicarà.

Comentaris

Entrades populars