Intervenció inici Festa de Tardor i mocador d’honor

Comparteixo la meva intervenció en l'inici de la Festa de Tardor 2020


 

Bona tarda. Benvinguts i benvingudes a l’inici de la Festa de Tardor 2020. Un moment de retrobada i de celebració malgrat els difícils moments que vivim.

El coronavirus ha modificat de forma radical les nostres vides.

La nostra idea de normalitat, de la vida pública, de la convivència social; s'estan posant a prova com mai.

Hem viscut la pèrdua de persones estimades -per a qui vull tenir un sentit record-, canvis profunds en les nostres feines o a l'escola dels nostres fills i filles, restriccions en esdeveniments culturals i en l’activitat econòmica, però també en les trobades amb amistats i veïns veïnes que abans donàvem per descomptades i que s’han vist alterades.

Davant d’aquesta situació, tots i totes estem plenes d'interrogants i preocupacions sobre el futur.

Però la pandèmia també ens ha aportat algunes certeses. Per una banda la importància de la quotidianitat, de les coses petites, de donar el valor que mereixen a les persones que ens envolten. Per l’altra banda, també hem constatat la necessitat d’invertir en els pilars del nostre estat del benestar. I així, uns serveis públics afeblits, ara es revelen més imprescindibles que mai, deixant en evidència les polítiques que pretenen prioritzar els beneficis empresarials sobre d’altres drets fonamentals.

En aquest context, cal recordar que el dret a la cultura forma part indissociablement dels drets humans, com recull la Declaració universal dels Drets Humans en el seu article 22, on descriu que el “drets econòmics, socials i culturals” son fonaments indispensables per a assegurar la dignitat de l’ésser humà i el lliure desenvolupament de la seva personalitat.

El coronavirus no ens pot prendre una de les formes d’expressió més pròpies de l’ésser humà com és la cultura. Ens ha deixat sense abraçades i ens obligarà a reconstruir el nostre teixit econòmic i social, com fem precisament apostant per aquest model de festes; però no ens deixarà sense creativitat, art i alegria.

Per això, malgrat la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la COVID19, que ens ha obligat a redimensionar, adaptar i modificar substancialment la celebració de la Festa de Tardor d’enguany; hem apostat per reinventar-la i no per anul·lar-la, en un treball conjunt entre institució, entitats i colles de la ciutat; que vull agrair especialment.

No hi ha exemple més clar del que explico que el fet que ens trobem avui totes aquí, en un lloc no habitual per a les nostres celebracions, però que ens permet complir amb les normatives d’aforament i control d’entrades, gaudint de la cultura popular de manera segura.

En paral·lel també s’ha treballat en una programació virtual, per a que tothom pugui viure aquestes festes d’una manera o altra. I tot amb un criteri d’austeritat d’acord amb les circumstàncies; però preservant els nostres elements festius més identitaris dels que avui podrem gaudir les persones que som aquí i tothom que ho segueix per l’streaming a les xarxes de l’Ajuntament.

Sembla que el virus encara estarà amb nosaltres un temps, però no podem prescindir per sempre de la Cultura. Per tant, hem treballar i treballem per viure-la amb seguretat; perquè la cultura és segura, tal com ens diuen les dades sanitàries i reivindica aquest sector, que tant ha patit i continua patint la crisi generada pel coronavirus.

Perquè no es pot dir que s’aposta per la cultura i no ser valenta a l’hora de defensar-la. Nosaltres no tenim cap discurs contradictori, defensem la cultura i en especial la nostra cultura popular, i per això som aquí avui.

La nostra Festa de Tardor és un element d’identitat de Sant Feliu i forma part del nostre patrimoni cultural. També és un element de cohesió, de sentiment de pertinença i d’orgull de ciutat, que s’articula al voltant d’un imaginari i d’unes activitats pròpies, creades i realitzades a Sant Feliu.

Una Festa que va créixer amb la democràcia que avui coneixem, que ha sabut preservar els elements que la singularitzen i que ens connecten amb la història, amb la manera com els santfeliuencs i les santfeliuenques hem viscut la festa i hem expressat la nostra alegria pels carrers, al llarg de molts anys.

Però també ha estat capaç d'actualitzar-se, d'incorporar tot aquest patrimoni a la manera com es viu la festa en el present i, sobretot, ha sabut fer d’aquesta una oportunitat magnífica per a la convivència i la participació ciutadana.

Així doncs, la participació és un altre dels seus grans valors. No es podria entendre la Festa de Tardor sense la implicació d’entitats i ciutadania. De fet, només la seva organització aglutina un teixit social de prop de 1.500 persones, i les seves activitats interpel·len directament als santfeliuencs i santfeliuenques a fomar-ne part.

Perquè, més enllà de la tasca de totes les persones que des de l'ajuntament fan possible la celebració dels actes (a qui aquest any cal fer una especial menció, en especial del nostre Quico que es jubila aquest any i qui les festes deuen tantíssim), més enllà de les institucions i empreses col·laboradores; és l'entusiasme de la gent, la seva tasca voluntària i les seves aportacions les que donen sentit al programa d'actes i l'enriqueixen any rere any amb noves iniciatives i també mantenint les nostres tradicions.

Cal destacar, en aquest moment més que mai, que la nostra Festa de Tardor, com les nostres Festes de Primavera; són elements dinamitzadors de l’economia, perquè la cultura també és activitat econòmica sostenible. Artistes, personal tècnic, empreses de serveis, etc. participen de la seva realització.

Una festa que ens connecta directament amb el nostre espai públic i amb una manera santfeliuenca d’entendre la ciutat.

Perquè un espai públic utilitzat és també un espai públic més respectat i cuidat. I aquest espai públic compartit, tenim el repte de mantenir-lo i de millorar-lo entre tots i totes.

Per això apostem per anar recuperant gradualment, en la mesura del possible, iniciatives com la de la Setmana de la Poesia, o l’acte d’avui i les activitats que es produiran durant tot el cap de setmana.

Avui doncs, vivim amb alegria aquest acte d’inici de la festa de tardor, amb la concessió del Mocador d'Honor, una distinció amb la que es vol destacar la tasca de persones estretament vinculades amb l’organització, desenvolupament i èxit de la Festa; i que enguany arriba a la seva dinovena edició.

Aquesta distinció sempre és singular i especial però aquest any adquireix un significat més transcendent. És un plaer per a mi poder concedir el Mocador d'Honor de la Festa de Tardor d'enguany al Francesc Moliner, un jove santfeliuenc amb una llarga trajectòria, malgrat la seva joventut, fortament vinculada al teixit associatiu de la ciutat. Ha estat membre entre d'altres de l'Esbart Sant Feliu, dels Diables de la Salut, de la Colla castellera o de FETS.

El Francesc, al igual que centenars de ciutadanes i ciutadans que fan possible la celebració d’aquests dies, representa el millor de l’esperit combatiu i rebel que fa que la ciutat sigui el que és.

Un esperit imprescindible, que necessitem per plantar cara a moments tan crítics com aquests que vivim.

I a banda de l'activisme a entitats i colles, la Comissió dels Mocadors d'Honor va destacar en la seva proposta de nomenament, que el Ple va votar per unanimitat; el seu fort compromís en tot allò en què s'implica, així com el lideratge que assumeix de forma natural per dur a terme les tasques que realitza de forma desinteressada i altruista.

A més el Francesc sempre ha demostrat la seva predisposició en participar com a dinamitzador o presentador d'actes de Tardor, i d’això avui mateix en tindrem un exemple.

Que aquest mocador sigui un símbol en aquest 2020, que a Sant Feliu la cultura no s’atura. Moltes gràcies amic Francesc per la teva tasca i moltes felicitats!

 

 

Comentaris

Entrades populars