Un PAM i un PIM per afrontar l’emergència social i sanitària, i la recuperació econòmica de Sant Feliu

Ahir al ple municipal vam aprovar el Pla d’Actuació Municipal (PAM), l’eina de planificació de l’activitat municipal durant el mandat, que recull el conjunt d’actuacions prioritàries que el govern es compromet a desenvolupar; en aquest cas en base a un model de ciutat consensuat entre les dues forces que actualment formem part del govern de la ciutat, i que es destil.la del pacte de govern signat al juny de 2019.

 


Per altra banda, també vam aprovar el Pla d’Inversions del Mandat (PIM),  un element imprescindible que determina les inversions que es realitzaran en base al PAM 2019-2023, i forma part junt amb els pressupostos anuals, de la vessant econòmica que com no pot ser d’altra manera, han de tenir darrere totes les propostes per poder dur-se a terme. 

 

Una estratègia municipal adaptada a la Covid-19

El PAM 2019-2023, però, ha arribat en un context incert que ha endarrerit fins i tot la seva aprovació, la pandèmia del coronavirus. Aquest fort impacte provocat per el període de confinament i l’emergència sanitària, fa que ens trobem davant la previsió d’una forta contracció de l’economia i per tant, del previsible augment de necessitats socials que implicarà destinar recursos i esforços per aconseguir no deixar ningú enrere, i atendre de manera prioritària a les persones i famílies en situació de risc.

Així doncs, el PAM i el PIM s’aproven més tard del previst inicialment a causa de l’aparició de la Covid-19, fet però que ens ha permès adaptar el document a les noves necessitats de la ciutadania de Sant Feliu, en base al context actual.

I en aquest context i per començar a fer front a les conseqüències de la pandèmia de forma participativa, es va aprovar al ple de juliol el Pacte de Ciutat. Un document fet a partir de les aportacions a més de les dels regidors i regidores de govern i personal tècnic de l'Ajuntament, de persones representants de sindicats, comerç i empresa locals, salut comunitària, sostenibilitat, i entitats dels àmbits educatiu, esportiu, cultural i social; així com de tots els partits amb representació municipal. Aquest document s’ha incorporat com a “Eix 8” al PAM, malgrat el Pacte de Ciutat té un horitzó de compliment de 18 mesos.

Passats aquests mesos es donarà compte del compliment del Pacte de Ciutat, fet que implicarà una revisió també del PAM que a més, donada la situació canviant a causa de l’evolució de la pandèmia, podrà adaptar-se si així es considera, a noves necessitats sobrevingudes en aquests mesos.

 

Les nostres prioritats

El PAM posa el seu focus, entre d’altres, en l’aposta per l’habitatge públic i de lloguer, la reducció de residus i emissions, la lluita contra la violència masclista i la discriminació de gènere, la participació ciutadana i la transparència; a més de en totes les mesures derivades de les noves necessitats fruït de l’aparició de la covid-19 i les seves conseqüències.

El PIM també inclou les partides necessàries, per exemple, per a la remodelació integral d’equipaments i de l’espai públic, així com per garantir les necessitats que la ciutat tindrà un cop comencin les obres del soterrament.

Cal destacar la futura millora de la plaça Alfons Comín, i l’adequació de diversos carrers com Agustí Domingo, Jaume Ribas, Falguera o Joan de Batlle. També la remodelació d'equipaments on cal destacar la reforma de l'ajuntament, una obra que contribuirà a la millora de l'atenció ciutadana i de les condicions dels treballadors i treballadores, posant en valor l'edifici històric de la casa de la vila, i posant l'edifici al dia en eficiència i estalvi energètic. 

En la cura de l'espai públic també tindrà un paper determinant la millora dels espais infantils i de joc de la ciutat, també el milió d'euros en pressupost participatiu a decidir per la ciutadania mitjançant els consells de barri, i les partides de manteniment constant en via pública. 

Habitatge i medi ambient són dos dels eixos principals en aquest PIM, els reptes en la creació d'un parc d'habitatge públic i en transició energètica, han de tenir un paper protagonista davant la crisi habitacional i la crisi climàtica, aquests dos elements, tindré l'oportunitat de desenvolupar aviat.  




Un PAM participatiu

L’aprovació del PAM al Ple municipal ha estat l’últim dels passos d’aquest document estratègic, que ha passat per diversos canals de participació des del mes de novembre de l'any passat, per tal d’incorporar noves actuacions suggerides per la ciutadania i orientar la seva priorització.

A més, tal com ja he mencionat anteriorment, el text s’ha actualitzat per adaptar-se a les noves necessitats d’un moment marcat pel coronavirus, fet que és especialment visible sobretot en la inclusió en el document de les mesures compreses al Pacte de Ciutat.

Alhora, també és important destacar que realitzarem  els processos participatius en les remodelacions d'espai públic, fent protagonistes els ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu per tal d'extreure el màxim rendiment social als nostres carrers i places. 

Total transparència en el seguiment dels acords

El PAM i el PIM disposaran d’una eina de seguiment d’accés públic per a consultar-ne el seu compliment en temps real, que es presentarà i farà pública durant el mes d’octubre, per tal que la ciutadania la conegui i hi pugui consultar tot el que sigui del seu interès.

Aquesta eina inclourà també el seguiment dels acords del Pacte de Ciutat, fent així accessible a tota la ciutadania el seguiment dels acords i les mesures adoptades, amb la voluntat de fer encara més transparent la tasca de govern.

Molts reptes per endavant que com alcaldessa encaro amb molta il·lusió i amb molta energia, que a més en els moments incerts en els que vivim, són més necessaris que mai per posar les persones al centre de la política per no deixar ningú enrere. 

Comentaris

Entrades populars