Han passat 110 dies des de la constitució dels ajuntaments d’aquest nou mandat. Aquests dies, després de la configuració del govern al juliol, i de dos plens ordinaris, el de juliol i setembre, us asseguro que estan sent molt profitosos i engrescadors en el treball del nou equip de govern que lidero com alcaldessa.
En aquest escrit, i de manera resumida, voldria explicar en 10 punts, les línies de treball considero que cal destacar i explicar, i que properament aniré ampliant per temes.
1. Pla d’actuació del Mandat (PAM).Fruit del contingut de l’acord de govern entre Sant Feliu en Comú Podem i Esquerra Republicana; hem estat treballant en la redacció del document que marcarà l’acció del govern dels propers anys, i que conjuga les principals propostes dels nostres respectius programes electorals. Aquest PAM, que posa el seu focus en l’aposta per l’habitatge públic i de lloguer, la reducció de residus i emissions, la lluita contra la violència masclista i la discriminació de gènere, i en la participació ciutadana i la transparència; desenvoluparà els nous reptes de ciutat per al mandat 2019-2023, els objectius de cada regidoria i les accions necessàries per a dur-los a terme.
En aquests moments, estem fent una sèrie de sessions amb el personal tècnic de l’Ajuntament, per tal de recollir aportacions i valorar la viabilitat de les accions a desenvolupar. Un cop acabat aquest procés, realitzarem diferents actes per presentar a la ciutadania les propostes del PAM i treballar-lo de manera participativa, abans de finalitzar aquest 2019.
2. Pla d’Inversions del Mandat. El Pla d’Inversions de Mandat 2019-2023, concreta i desenvolupa els objectius i accions del PAM a nivell d’inversions. La voluntat del govern és presentar-lo a tots els grups municipals del consistori, per tal de recollir les seves opinions al respecte i obtenir el major consens possible en la direcció estratègica de la ciutat.
El PIM preveu la inversió a Sant Feliu d'aproximadament 22 milions d'euros fins al 2023 amb la remodelació integral d'equipaments i en l'espai públic, l’aposta clara per l’habitatge de lloguer i per l’estalvi d’energia i la baixada de consums, entre d’altres. Alhora, volem impulsar una partida important del PIM per treballar-la amb processos de pressupostos participatius, fent protagonistes als ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu.
3.Soterrament:
- L’execució de les obres. Com sabeu, ADIF, l’empresa pública que realitza i gestiona gran part de les infrastructures del Ministerio de Fomento, està pendent d’adjudicar l’obra. És a dir, que un cop l’empresa guanyadora del concurs públic per a la realització de l’obra del soterrament estigui formalment adjudicada, només quedarà la signatura del contracte, cosa que significa que l’inici d’obres serà imminent. La previsió és iniciar obres abans de finalitzar aquest any 2019. Per tant, les obres no es veuen afectades per les eleccions del 10 de novembre.
- Pel que fa a la consulta ciutadanaper decidir el projecte guanyador del concurs d’idees, hem hagut de fer un replantejament del calendari de la consulta prevista pel 17 de novembre. Cal tenir present que segons la llei electoral, la convocatòria de qualsevol contesa electoral, és incompatible amb la realització d’actes públics institucionals, i menys encara amb una consulta ciutadana. A la Ponència del Soterrament hem acordat, definir un nou calendari pel primer semestre de 2020, un cop tinguem més informació sobre si es preveuran eleccions també al Parlament de Catalunya.
4 i 5. OrdenancesiPressupost 2020. Ens trobem en ple procés de creació del pressupost i les ordenances fiscals de l’any 2020, que passaran per ple per a la seva aprovació el mes vinent, després de diverses ponències on s’ha convidat a participar a tots els grups municipals. Tant en ordenances com en el pressupost s’estableixen a nivell econòmic les prioritats del mandat, i per tant s’hi ha de reflexar també la voluntat política d’aquest govern.
S’està treballant doncs en un pressupost i unes ordenances fiscals que prioritzin els elements destacats en el PAM, les prioritats socials, mediambientals i de bon govern de la ciutat.
6. Entrevista amb l’alcaldessa. Potser us heu sorprès amb el fet que al mes de setembre no s’hagi realitzat el consolidat espai de contacte amb l’alcaldia que oferia l’entrevista mensual per internet. De fet, el que estem definint és un nou format d’entrevista, amb diferents tipus d’entrada de preguntes, més actualitzat i àgil, i que doni resposta per diferents vies, incorporant també Whatsapp i xarxes socials, a les consultes que la ciutadania em vulgui traslladar. Començarem aquest mes d’octubre, i es realitzarà el darrer dimarts de cada mes. Realitzarem una campanya comunicativa per tal de donar a conèixer aquesta nova iniciativa i com hi podeu participar.
7. Regidories de barri.Els darrers 8 anys les regidories de barri han estat un instrument de participació de proximitat i contacte entre ciutadania i institució. Però de la mateixa manera que amb l’entrevista amb l’alcaldessa, ara estem plantejant un canvi d’orientació per potenciar les regidories de barri, reforçar el teixit associatiu i dotar de contingut aquest espai d’interrelació real de participació i col·laboració.
8. Emergència Climàtica. SantFeliu es va adherir a la mobilització mundial contra el canvi climàtic, moment que vam triar per anunciar algunes mesures locals de xoc que volem implantar a Sant Feliu en els propers mesos. Entre aquestes, destaquen l'establiment del límit de velocitat en 30 km/h de manera genèrica a la ciutat amb el propòsit d'establir una zona de baixes emissions i la inversió a curt termini en producció i autoconsum públic d'electricitat.
9. Feminisme. Sant Feliu es va sumar també a la convocatòria de laPlataforma d'Emergència Feminista 20S després d'un any que està essent especialment cruent pel que fa a la violència masclista. Com a institució hem adquirit el compromís de desenvolupar tot un pla de xoc contra aquesta xacra, que se sumarà a tota la tasca ja desenvolupada a Sant Feliu en els darrers anys, i a una aposta per la transversalitat en la perspectiva de gènere, que és voluntat del govern que impregni totes les àrees de l’Ajuntament.
10. Habitatge. L’aposta és clara, habitatge públic de lloguer, una opció que transcendeix els límits de Sant Feliu i que requereix d’una estratègia metropolitana per a ser realment factible. Per això, he assumit la presidència del nou operador d’habitatge públic metropolità que estem posant en marxa des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A Sant Feliu ja hem fet els primers passos, 65 nous pisos formaran properament part d’aquest projecte.
I també cal reivindicar. Reivindicar al govern de l’estat que canvii la legislació injusta que actualment tenim i que garanteixi d’una vegada el dret a l’habitatge. La setmana passada vaig participar de la mobilització que la PAH va organitzar davant un edifici buit de la Sareb, que reclamem per a Sant Feliu. El 10N serà una altra oportunitat per canviar les coses amb el nostre vot.
Així doncs, avancem en tots els àmbits per assolir els reptes que ens hem marcat, i properament podrem aprofundir sobre tots i cada un dels reptes de ciutat, que us aniré explicant també en aquest espai.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada