Primer Ple del nou mandat amb molta il·lusió i molts reptes!






Dilluns va tenir lloc el meu primer ple com a alcaldessa. Un ple extraordinari (no ordinari), el primer del mandat 2019-2023, en el que vam aprovar qüestions organitzatives importants que marcaran tot aquest proper període.

Entre els punts de l'ordre del dia hi figuraven la constitució dels grups municipals i el nomenament de portaveus, la constitució de la Junta de Portaveus, la composició de les comissions informatives, així com la dedicació i les retribucions tant dels regidors i regidores com del personal eventual directiu. Es van donar a conèixer els regidors i regidores que ocuparan les tinències d'alcaldia i les competències que tindran cadascun dels i les membres de l'equip de govern. També es van constituir la Junta de Govern Local i els membres que la integren, el règim de sessions i les competències delegades. A més, es va fer públic el nomenament de representants de la corporació als òrgans supramunicipals.

Tots aquests punts, traslladen l'acord del pacte de govern que vam signar ERC i Sant Feliu en Comú Podem i les necessitats d'estructura que aquest comporta. Els objectius d’aquest govern es concreten en un programa polític al servei de la democràcia i de les classes populars, que té en la seva capçalera el compromís per la qualitat democràtica, la participació ciutadana real i el bon govern. Per això un dels objectius clau del govern municipal és que Sant Feliu mantingui uns estàndards de qualitat democràtica que siguin un referent més enllà de la ciutat. Per fer-ho possible, és necessari promoure una cultura política ètica i respectuosa, que el govern municipal desenvolupi la seva acció política amb espais de participació reals i amb capacitat d’incidència, i amb una administració que atengui amb qualitat a les persones. Aquesta és la voluntat d'aquest cartipàs. 

El Ple també es va iniciar amb l'aprovació per unanimitat del nou horari de celebració dels plens, que a partir d'ara començaran a les 18 h. Hem tingut present que la conciliació familiar és important en la vida de tothom i aquesta mesura és un pas més cap a la racionalització d'horaris que aquest govern vol aplicar, amb la voluntat d'implementar una agenda feminista, de la que la conciliació entre vida personal i laboral serà una de les apostes. Pel que fa al dia de celebració dels plens, continuarà sent el darrer dijous de cada mes. Si el dijous és festiu se celebrarà en un dels dos dies hàbils anteriors.

A continuació el ple va aprovar la constitució dels grups municipals que queden de la manera següent: El grup municipal del PSC queda format pels regidors i regidores Lourdes Borrell, Javier Molina, Iván Martín, Margarita Llongueras, Laura Bonilla i Laura González; el grup de Sant Feliu en Comú Podem queda format per Manel Martínez, Manuel Leiva, Mireia Aldana, Loren Rider i jo mateixa; el grup d'ERC està integrat per Oriol Bossa, Mercè Ariza, Bernat Dausà, Flàvia Reina i Aitor Rivera; el grup de Ciutadans per Xavier Alegre i Elisabet Valencia; el grup Tots som Sant Feliu per Jaume Manyoses i Núria Carrera i finalment Veïns per Sant Feliu queda integrat per Silvestre Gilaberte. També es van fer els nomenaments dels portaveus de cada grup municipal: Lourdes Borrell pel PSC, Manuel Leiva per SFECP, Bernat Dausà per ERC, Xavier Alegre per Ciutadans, Jaume Manyoses per Tots Som Sant Feliu i Silvestre Gilaberte per Veïns. Aquestes regidores i regidors integraran la nova Junta de Portaveus, un òrgan format pels portaveus de cadascun dels grups polítics amb representació municipal i presidida per mi mateixa com a alcaldessa. 

Finalment es va obrir el bloc dels nomenaments dels representants de la corporació en els diferents òrgans municipals. Òrgans com al Centre de Normalització Lingüística o el Consorci del Parc Agrari, on van ser anomenats els regidors o regidores de l'àmbit on s’ubiquessin aquests organismes, i van ser aprovats, la majoria, amb l'abstenció de la resta de forces. Només hi va haver dues excepcions destacables.

La primera, l'aprovació de la designació dels integrants del Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els vots a favor de l'equip de govern i de Tots Som Sant Feliu, l'abstenció de Ciutadans i Veïns i el vot en contra del PSC. Vull ser clara en aquest punt, doncs sempre he basat la meva activitat política en la transparència: la designació de la Núria Carrera Jiménez, de Tots Som Sant Feliu, com a representant de la nostra ciutat al Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va ser fruït del reconeixement del Govern Municipal a la tasca que Tots Som Sant Feliu ha dut a terme per a garantir la governabilitat d'aquest ajuntament. Creiem que és de justícia que un grup que ha estat capaç de posar el que consideren millor per a la seva ciutat, per davant d'interessos partidistes, mereixia aquest reconeixement i acredita als seus membres com a representants molt capaços de Sant Feliu. També un orgull que en un ple per primera vegada amb majoria de dones, siguem dues dones, la Núria i jo mateixa, les representants de la nostra ciutat a l'AMB. 

Finalment, vull acabar explicant el que va passar amb la designació del Manel Martínez com a representant de l'Ajuntament al Ple del Consorci de Normalització Lingüística i la Flàvia Reina com a representant al Centre de Normalització Lingüística, designacions que es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, l'abstenció del PSC, Veïns i Tots Som Sant Feliu i el vot en contra de Ciutadans. C’s va justificar el seu vot en contra amb arguments que ja vaig expressar al mateix Ple que considero intolerables en un servidor o servidora públic, doncs menystenir i acusar de "xiringuito" a un organisme que ha fet una tasca lloable en la defensa del català i en universalitzar-ne el màxim possible el seu coneixement, mereix el respecte d'aquest consistori.

El proper ple, ja ordinari, tindrà lloc el proper dijous 25 de juliol de 2019. I recordeu, a les 18 hores!

Comentaris

Entrades populars