Això va de Sant Feliu

Després del gran acte de presentació del passat diumenge, comparteixo amb tots i totes vosaltres la meva intervenció. Va ser un dia molt bonic, amb molt de caliu, vaig poder sentir el suport de l'organització i de la ciutat, i em sento plenament encoratjada per encarar el repte de les eleccions municipals del proper 26 de maig, encapçalant la candidatura d'homes i de dones de Sant Feliu en Comú. 


Bon dia a totes i a tots,
Vull començar agraint la presència a totes les persones que m’acompanyeu avui, i especialment vull donar les gràcies, per les seves boniques paraules a totes les persones que m’han precedit.
Gràcies també a la Marta que ha cantat magistralment, i també a l’Òscar, que sabeu que és el meu company, amb qui ja vaig confluir al 2003 (ell candidat d’Esquerra Unida i jo d’Iniciativa) i amb el que comparteixo gustos musicals, moltes lluites i dues nenes meravelloses.
Per acabar amb els agraïments, no vull córrer el risc d’allargar-me massa, vull donar les gràcies a dues persones que han fet possible que jo estigui avui aquí. La primera, l’Àngel Merino. La segona, en Jordi San José.
Gràcies Àngel pel teu mestratge, per la teva bondat, per donar-me l’oportunitat de descobrir de la teva mà el compromís amb Sant Feliu i amb el bé comú, d’ensenyar-me a fer oposició en els moments més durs i saber que estaries allà sempre en els moments bons, però també en els dolents. I gràcies per continuar amb el teu compromís amb el nostre projecte polític i amb la nostra ciutat, liderant un projecte tan meravellós com és la Universitat Social Lliure Autogestionada, que coneixem com a USLA.
I gràcies Jordi, per les precioses paraules que m’has dedicat i per haver compartit aquests anys amb tu com a alcalde. Al teu costat he viscut un dels moments més feliços des que vam recuperar l’alcaldia ara fa vuit anys i vam fer reviure Sant Feliu, després d’una dura però sempre constructiva oposició. Amb tu he après el que és governar la ciutat, des de la transformació, des del compromís i amb les prioritats sempre clares. Junts hem contribuït en la construcció d’una ciutat viva, equitativa, bonica i ben planificada, com tu sempre repeteixes, i que no deixi ningú enrere. Aquest és el teu llegat que continuarà guiant els nostres passos.
Sou dos referents que encarneu els valors i els principis que sempre hem defensat, en vosaltres he volgut personificar els agraïments a persones com el Francesc Baltasar, la Maria Jesús Bono, el Jaume Bosch, la Maria Comellas o el Manel Martínez.   
Heu fet el món una mica millor i això és precisament el que vull, el que volem. I de la mateixa manera que he après molt de vosaltres, ara ens toca fer un pas endavant des de Sant Feliu en Comú, on conjuntament amb el Manuel Leiva i la Loren Rider tenim l’encàrrec de liderar una nova organització, de sumar amb forces i il·lusions renovades. Una organització que gaudeix d’una bona salut, i que és capaç d’organitzar actes com el d’avui. Com deia Galeano “gente pequeña, en sitios pequeños, haciendo cosas pequeñas, pueden cambiar el Mundo”.
Costa parlar d’una mateixa. Per sort moltes de vosaltres em coneixeu. Començaré dient el que crec que millor em defineix: Estimo Sant Feliu. Per a mi, estimar Sant Feliu vol dir traslladar a la política municipal tots aquests valors dels que han parlat la Noèlia, l’Ernest o l’Ada, tal i com des de fa vuit anys he tingut l’oportunitat de treballar des del govern municipal.
Vaig néixer a Can Calders, he viscut a Roses Castellbell, a Mas Lluí i ara he trobat el meu lloc al barri Falguera. I soc filla de pare de Laujar d’Andarax, poble preciós de l’Alpujarra d’Almeria, agermanat amb Sant Feliu; i mare extremenya. Reivindico les meves arrels, mostra de la Catalunya real, plural i diversa que defensem. Com sempre hem defensat, Catalunya, som un sol poble.
Vaig estudiar a escoles de Sant Feliu i després vaig sortir del niu per anar a Cerdanyola, a la Universitat Autònoma, sempre compatibilitzant els estudis amb feines precàries. Allà em vaig llicenciar en Ciències Polítiques i vaig iniciar la meva militància al moviment estudiantil, militant entre d’altres, colze a colze amb l’Ernest Urtasun. Ernest ja fa uns quants anys d’això, des d’aleshores hem compartint moltes lluites, jo des del municipalisme i tu a nivell europeu.
No puc amagar la felicitat que em produeix que tornis a ser el nostre eurodiputat i vull dir-te, a més de que sempre ens encanta tenir-te a Sant Feliu, que serà un honor compartir eleccions amb tu el dia 26 de maig. Des de Sant Feliu i amb l’ajuda de l’Ernest, podem fer d’Europa un lloc millor. A per totes company!
Em defineixo, sobretot com a santfeliuenca, com ja us he dit; però també soc una dona baixllobregatina, d’esquerres, feminista i ecologista; perquè entenc que no hi ha una altra manera de transformar el món que no passi:
-      per la millora de la quotidianitat i de les condicions de vida de les classes populars,
-      per la lluita per l’equitat i la igualtat de drets,
-      i per la defensa del nostre entorn i el nostre medi natural.
I tot això ho he après de tots i totes vosaltres, i de la meva militància a ICV, a Dones amb Iniciativa i a Joves d’Esquerra Verda. Agrair també la presència de tots i totes vosaltres. 
Al nostre diputat David Cid, que va ser el meu coordinador també a l’organització juvenil.
I també a la Candela López, coordinadora nacional dels Comuns, amb qui vaig compartir molts aprenentatges i vivències a Joves i amb qui comparteixo entre moltes altres coses, l’amor per la nostra comarca.
Candela: Estic segura que tornaràs a ser l’alcaldessa de Castelldefels. Tens tot el meu suport.
I moltes gràcies a la delegació pratenca. Mai falleu companys i companyes. Moltes gràcies! El Lluís Mijoler serà un excel·lent alcalde per al Prat, un molt bon relleu d’en Lluís Tejedor, tot un referent per a nosaltres.
Resumint: Feminisme, companyonia, compromís, ecologisme, lluita per la igualtat... aquests són els valors que sempre han estat els pilars d’ICV, d’EUiA, i abans del PSUC. I ara ho són de Catalunya en Comú. I per tant, també de Sant Feliu en Comú junt amb els companys i companyes de Podem.
Perquè això, va de Sant Feliu:
- Va de cultura, una de les nostres prioritats com a eina d’empoderament d’una ciutadania crítica i diversa. La nostra ciutat ha cultivat durant molts anys un model propi on la protagonista real és la ciutadania i on la defensa del patrimoni, les arts i les roses tenen un paper cabdal.

- Va d’educació, com a eina fonamental de cohesió social i on hem centrat molts esforços. D’una banda amb la tarifació social per garantir l’accés als serveis municipals, sense que hi hagi una barrera econòmica. I també amb la inversió de més d’un milió d’euros en escoles públiques, cobrint les necessitats desateses per la Generalitat. Hem de continuar treballant perquè les nostres escoles siguin un espai real coeducatiu i d’igualtat d’oportunitats.
- I va d’espais públics i de barris, podríem dir que hem rehabilitat la plaça de Catalunya, la plaça de Rafael Alberti, la plaça de la Salut i la plaça Francesc Macià. Però el que realment hem fet és transformar l’espai públic. Hem dignificat de manera equilibrada tots els barris per millorar la convivència, la cohesió social i l’accessibilitat (per cert, el 100 per cent de les cruïlles de la ciutat ja són accessibles).
- Va d’atenció a les persones i d’ocupació, hem desenvolupat el Pla de rescat social, per garantir els drets bàsics de les persones vulnerables. I hem dut a terme diferents polítiques actives d’ocupació, que ens donen com a resultat tenir una de les taxes d’atur més baixes de tota la comarca. Vull agrair a la M. Cinta Daudé i la Mireia Aldana la seva tasca en aquest sentit. I també vull agrair la presència dels companys i companyes de Gallina Blanca amb els que compartim la seva lluita.
- Va de joventut, a Sant Feliu hem apostat per la centralitat i la transversalitat de les polítiques de joventut, introduint les necessitats joves en tot allò fem, ara, amb un renovat Casal de Joves, que esdevindrà un espai de referència per al jovent de la nostra ciutat.

- Va de medi ambient, de defensa del nostre entorn i dels nostres espais naturals, i de com hem connectat Collserola amb el Parc Agrari, de com hem dut a terme polítiques valentes perquè Sant Feliu visqui de cara al riu.
Va de tot això i molt més. I en especial vull fer èmfasi en tres temes que per a mi són especialment importants: habitatge, soterrament i feminisme.


Començo per habitatge
Entenem l’habitatge com un dret, no com un bé especulatiu. I aquí hem treballat de valent i tenim resultats importants. Ens hem dotat del Pla d’habitatge que planifica i executa.
-      Estem creant un parc públic de lloguer (amb les promocions dels carrers del Pla i d’Anselm Clavé).
-      Hem impulsat l’Oficina Local d’Habitatge (amb ajuts a la rehabilitació i amb la captació de pisos buits).
-      Tindrem nous pisos tutelats per a gent gran a Mas Lluí.
-      Tot això en paral·lel amb la lluita per recuperar els pisos del carrer de Gral. Manso perquè siguin patrimoni de tota la ciutat!
I tot això, ha estat possible, gràcies també, a l’impuls i l’oxigen que l’Ada Colau ens ha donat des de la presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Gràcies Ada per la teva tasca, primer des dels moviments socials, des de la PAH, i ara de les institucions. Com a santfeliuenca vull agrair la teva aposta clara per plantar cara als de sempre i donar resposta a les necessitats reals de la gent.
L’Ada, a més, com a presidenta de l’AMB ha iniciat un camí cap a un nou model més just i equitatiu, amb les seves iniciatives en energia, habitatge, mobilitat... i de vegades, ens acusen de no ser prou revolucionàries. Doncs jo dic que el que ha fet l’Ada és revolucionari, són les bases per a un nou model de societat i una nova forma de governança, que a Sant Feliu tenim la sort de que no sigui tan nova... Gràcies Ada, per ser aquí, per les teves amables paraules i sobretot per la teva gran tasca que és tot un referent.

Segueixo pel soterrament
Just aquest dijous 17 de gener, va fer un any vam aconseguir el compromís per part del Ministeri de Foment del que serà la gran obra del soterrament que ens brinda l'oportunitat de construir col·lectivament el nostre futur.
Actualment convivim amb una ferida urbana que ara ens toca recosir. La Laura Campos, alcaldessa de Montcada, que avui no ens ha pogut acompanyar, sap malauradament massa bé de què parlo. Però gràcies a la feina institucional i a la mobilització ciutadana, estem davant l’ocasió històrica de construir el futur Sant Feliu sense barreres. Per fi tindrem una ciutat totalment cohesionada i teixida urbanísticament i socialment, amb les aportacions de tothom.
Us asseguro que estic plenament convençuda que és una realitat, que hem de deixar enrere les incerteses per construir col·lectivament la ciutat del futur on tothom ha de tenir veu i totes les veus són importants. I nosaltres som la garantia de que la veu de la ciutadania sigui respectada a partir del 26 de maig.
Una nova ciutat implica noves necessitats. L’opció de Sant Feliu en Comú passarà per defensar el foment de zones verdes, amb la connexió del parc Nadal amb Can Fargas com a gran pulmó verd de la ciutat, i mantenir les cases modernistes, que en moments anteriors alguns volien fer desaparèixer. També volem que es destini el màxim de sòl públic a habitatge públic, amb alçades d’edificis que respectin l’entorn, i continuar dotant-nos d'un parc públic d'habitatge que ja estem iniciant com us comentava abans. I també serà el moment d’aprofundir en un model de mobilitat on el transport públic sigui el protagonista, un element més per aconseguir una ciutat saludable. 
D’altra banda, per a nosaltres també és molt important generar espais públics de qualitat on joves, gent gran, infants, és a dir, tothom hi tingui cabuda, i que incorporin també la perspectiva de gènere.
I aquí enllaço amb la tercera idea: la del feminisme i la defensa de la diversitat
Tal com deia l’Ángela Davis “el feminisme és l’estratègia per combatre l’opressió per raó de gènere, però també contra el feixisme i el racisme.”
Aquesta idea l’hem de transportar a tot allò que fem. El moviment feminista viu un moment de força, sobretot després de les mobilitzacions del 8 de març de l’any passat. Però la força dels atacs contra els drets de les dones també s’ha endurit.

Com pot algú demanar que es deroguin les lleis contra la violència masclista? No us diré tot el que ja sabeu, no us parlaré de desigualtat, de  violències masclistes, de la mentida de les falses denúncies, del drama que vam patir a Sant Feliu amb un assassinat masclista que ens va colpir a tots i totes. No us vull parlar d’això. Només vull dir que el 8 de març de l’any passat va ser històric i que el proper 8 de març tornarem a parar el món i a demostrar que les dones no pensem fer ni un pas enrere en la defensa i la conquesta dels nostres drets.
Els municipis hem de ser espais d’empoderament de les dones, i l’espai públic també ho ha de ser. Recentment a Sant Feliu hem fet una auditoria de la nostra ciutat des d’aquesta perspectiva, per tal de convertir l’urbanisme en una eina d’igualtat, de quotidianitat i de seguretat. I sí, parlo de seguretat, potser algú es pensava que no ho faria...
Des de l’esquerra també parlem de seguretat. Pensem que la garantia del dret a la seguretat mai ha d’anar en detriment de la llibertat. Hem demostrat sobradament que sabem liderar també les polítiques de seguretat.
Que no ens enganyin!
Que no emmascarin el racisme, la xenofòbia o el classisme en una falsa idea de seguretat!
Per cert, seguretat és també que la Generalitat inverteixi en que el cos de bombers tingui els recursos materials i necessaris per dur a terme la seva feina en condicions dignes. Això és seguretat!
Sant Feliu és una ciutat segura, una de les més segures de l’àrea metropolitana segons els indicadors oficials. I també és una ciutat acollidora i cohesionada. Em comprometo a que ho continuï essent i a millorar tot el que sigui possible.
Però mai. Mai. Mai canviarem drets per vots.
Vivim un moment en què el populisme, el patriarcat i la ultra dreta es rearmen. Ataquen els drets de les dones, però també ataquen els drets de les persones migrades, de les persones LGTBI i les nostres llibertats nacionals i personals. Ataquen, en definitiva, tot el que defensem i nosaltres tenim la obligació de combatre ideològicament aquest atac a les llibertats socials i personals. Ho combatrem explicant-nos, fent actes com aquests, amb el boca orella, als carrers. I ho combatrem també a les institucions, demostrant com ho fem a Sant Feliu i allà on governem, que hi ha una altra manera de fer les coses, des de la base, des del contacte directe amb gent diversa i des del nostre treball de formiguetes del dia a dia. Defensarem amb totes les forces el nostre model sòlid i inclusiu com hem demostrat i com seguirem demostrant després del 26 de maig!
Per últim, des de Sant Feliu en Comú explicitem i tenim clar que “això va de Sant Feliu”, però també tenim clar que a Catalunya vivim una situació d’excepcionalitat, que en una societat democràtica el conflicte polític ha de tenir una solució política i no judicial, i no podem tenir polítics i polítiques a la presó.
Finalment, m’agradaria acabar amb una frase de Rosa Luxemburg de qui enguany commemorem els 100 anys de la seva mort, del seu assassinat, i que ja vaig utilitzar en la meva presa de possessió com a regidora al juliol de 2015. Vull repetir-la perquè  crec que resumeix el que ens queda per fer, perquè seguirem lluitant per un món on siguem “socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures”
Gràcies a totes i a tots, i fins molt aviat!

Lídia Muñoz


Comentaris

Entrades populars