Imaginem juntes el Sant Feliu que volem, construïm-lo en comú.


Ja han tingut lloc els dos primers debats en comú sobre el Sant Feliu que volem, i ja han començat a sortir les primeres propostes concretes per recollir en el nostre proper programa electoral. El dimecres 14, al Centre Cívic Mas Lluí vam parlar del conjunt de les polítiques socials, i ahir dilluns 19, al Centre de Barri Falguera, vam parlar en concret del dret a l’habitatge.

Vull agrair molt sincerament que en aquests dos debats ens hagin acompanyat dos grans experts en cadascun dels seus àmbits: primer, Ricard Fernández, gerent de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i ahir, Helena Trias, membre de la Cooperativa Sostre Cívic, arquitecta i experta en dret a l’habitatge.



Els dos actes han començat pel balanç dels vuit anys que formo part del govern de la ciutat. Però el més enriquidor d’aquestes trobades és el debat que es genera entre les persones que hi han assistit, i les propostes concretes que es plantegen.

Vull remarcar que en aquests vuit anys, l’eix social ha estat la primera prioritat de l’Ajuntament. Fins al punt que, en tots els debats del pressupost, la major part dels grups de l’oposició han valorat positivament l’esforç que des d’Iniciativa i Esquerra Unida hem fet en aquest àmbit. Han estat prioritàries les polítiques (pla de rescat social, tarifació social, atenció prioritària a la infància i la gent gran,...), les inversions en equipaments (biblioteca, centres cívics, Casal de Joves, equipaments esportius,...) i la planificació a mig i llarg termini (pla d’habitatge, projecte educatiu de ciutat, plans estratègics de cultura i esports,...).

Com vaig explicar ahir al Centre de Barri Falguera, aviat començarem a veure els resultats d’aquesta planificació, especialment en el tema d’habitatge: al febrer començaran les obres dels primers 18 pisos de lloguer social al carrer del Pla, al setembre començaran les obres dels 54 pisos protegits del carrer del Pla i al llarg de l’any que ve començaran també les obres dels més de 70 habitatges amb serveis per a la gent gran que es faran al Mas Lluí, i que al mateix temps, permetran que desenes de pisos passin a la Bossa d’Habitatge i es destinin al lloguer assequible i social.

Clar que queden moltes coses per fer, i nous reptes als quals fer front. Com va dir ahir Helena Trias, és insostenible que el nostre país només tingui un 0,9% d’habitatge públic de lloguer, quan la mitjana europea és superior al 18%. El repte de la promoció d’habitatge de lloguer assequible, ja sigui directament des de l’administració pública (en el nostre cas, amb l’Àrea Metropolitana) o en col·laboració amb cooperatives d’habitatge ha de ser una prioritat a mig i llarg termini, però també serà una prioritat immediata per als Comuns de Sant Feliu, i així es reflectirà en el nostre programa electoral per al proper mes de maig. És l’única manera, a més, d’abaratir el preu del lloguer, a més de les mesures que Unidos Podemos i En Comú Podem han incorporat a l’esborrany del Pressupost General de l’Estat, com ara la capacitat dels ajuntaments de fixar un límit màxim per als lloguers privats.

I també, com va dir dimecres passat Ricard Fernández, hem de preveure dos factors molt importants: l’envelliment de la població i el risc de cronificació de la pobresa, especialment en els majors de 50 anys aturats de llarga durada. Dos temes en els que els ajuntaments podem fer molt, però que no ho podem fer tot. A Sant Feliu, fa anys que estem compromesos amb l’envelliment actiu, i ho demostra el creixement en les partides pressupostàries d’atenció personal i domiciliària, les úniques del pressupost municipal que no tenen topall. I hem incrementat i millorat notablement també les activitats de promoció de l’ocupació, allargant els plans d’ocupació de sis mesos a un any, per exemple. Però la prevenció de l’exclusió social requereix un compromís dels governs de l’Estat i de la Generalitat que en aquests moments costa de veure. Com va sortir al debat de dimecres passat, la implantació de la Renda Garantida està sent molt lenta i molt restrictiva: caldrà reivindicar a la Generalitat, i alhora caldrà que els ajuntaments revisem i adaptem les nostres polítiques d’atenció i suport a aquests col·lectius.

Fer una ciutat que faciliti drets, assumeixi deures i generi oportunitats iguals per a tothom és la prioritat del Comú de Sant Feliu i és també la meva prioritat. Estem treballant per dibuixar un horitzó a llarg termini per avançar en aquesta direcció: cal tenir un rumb que seguir, una meta on arribar. Però també estem treballant per fixar el curt termini, el programa electoral dels Comuns per al maig de 2019: cal fixar el treball pas a pas, constant i regular, que permet arribar a la meta desitjada.

Queden cinc debats per anar treballant en la meta final i en el pas a pas per arribar-hi. Et convido a participar-hi, a plantejar les teves propostes i aportacions. El proper debat serà el dia 3 de desembre a les 19h a la Sala Ibèria i tractarem sobre feminismes amb unes ponents de luxe: la Rosa Maristany (activista LGTBI) i la Maria Freixanet (Diputada d'Unidos Podemos).
 
M’agradaria molt poder saludar-t’hi!

Comentaris

Entrades populars