Què farem amb el mural de l'antic casal?


En plena voràgine de pre-inauguració del nou casal de joves que tindrà lloc demà divendres a partir de les 18 hores, voldria explicar-vos detalladament de quina manera hem treballat en la recuperació de l’antic mural d’en Pere Dot, tot un símbol de la nostra ciutat.


Al 2010, dins el projecte d’urbanització de la zona de Can Beltrand, el promotor va finançar aquesta obra d’art urbà de grans dimensions, realitzada per membres l’entitat d’art urbà Kaligràfics. Durant 8 anys, en Pere Dot ha presidit una de les entrades a la nostra ciutat, i era de justícia, que la seva imatge, envoltat de magnífiques roses de diferents colors i d’un cel d’un blau intens, es mantingués com a patrimoni físic a Sant Feliu.

En paral·lel al projecte del nou casal de joves, des de primer moment vam tenir clar que havíem de donar-li una segona vida a aquest mural, una decisió força innovadora en aquesta matèria, ja que l'art urbà no s'acostuma a concebre com a obres amb massa perdurabilitat en el temps. Per aquest motiu, vam treballar amb els autors de l’obra, conjuntament amb serveis tècnics de l’Ajuntament quina seria la manera de procedir.

El que primer vam fer, va ser un aixecament del mural, és a dir, una definició detallada de les característiques de les peces. El mural consta de 108 peces d’un material cimentat, gairebé totes elles de 2,5 metres d’amplada, per 0,60 metre d’alçada (excepte una última filera més estreta). Es va desmuntar peça per peça, de manera numerada, i es va emmagatzemar a l’edifici de Serveis de Manteniment de la ciutat,  amb la possibilitat de poder recuperar-lo en un futur, cosa que és el que estem fent ara.

La primera opció amb la que vam treballar, va ser la del trasllat complert de l’obra, però les seves grans dimensions, d’uns 150 metres quadrats, ho complicava bastant ja que no vam trobar cap mitgera pública d’aquesta mida on el mural pogués encaixar.   La segona opció, va ser treballar amb diferents destinacions de les peces del mural, i que alhora guardessin una estructura que estèticament tingués una coherència.




Finalment, i amb el treball conjunt amb l’entitat autora, vam decidir traslladar la figura central d’en Pere Dot a uns dels espais més emblemàtic de la nostra ciutat, i on sabem que segurament ell se sentiria més còmode, que és el Roserar al barri de les Grases.  D’altra banda, les composicions de roses en millor estat, les ubicarem en equipaments municipals, i com no, en tindrem una mostra a l’interior del nou casal de joves.

Per últim, vam escollir una fórmula innovadora i utilitzada a moltes ciutats europees per poder fer partícip a tota la ciutadania que vulgui emportar-se un petit trosset de l’anterior casal de joves i del mural a casa. Dins els actes d’inauguració del nou casal, dissabte 20 a les 12 del migdia, de la mà de kaligràfics hem previst fer una subhasta amb finalitat benèfica, d’una cinquantena de peces d’aproximadament 60x60 cm.

D’aquesta manera aquesta obra d’art acabarà estan present a la ciutat amb las parts més emblemàtiques exposades a diferents indrets, i a través d’aquesta acció amb finalitat benèfica.

Alhora, per l'any vinent estem treballant per a que a la nova façana del Casal tinguem en un futur proper un nou mural. 

Comentaris

Entrades populars