El trasllat del CAU, la construcció col.lectiva d'un acord

Dimarts vam signar un acord entre l’Agrupament Escolta (CAU), la Fundació del sindicat agrícola de Sant Feliu i l’Ajuntament. Aquest ha estat l’acte formal amb el que hem tancat tot un exercici de voluntat d’entesa entre les dues entitats, l’Ajuntament i que porta implícita també la participació el Bisbat.
 
Dimarts vaig sentir la satisfacció de viure un moment històric, aconseguit gràcies a l'esforç i el compromís de totes les parts implicades en la negociació. Entre cares amb gestos d’il.lusió, i també amb l'incertesa pròpia de qualsevol moment que significa un canvi d'etapa, vam dur a terme la signatura del que considero que és un molt bon acord per a totes les parts implicades, i en definitiva, per Sant Feliu.
 
Per entendre l’origen d’aquest acord cal remetre‘ns a finals de 2013, quan el CAU rep una notificació gens encertada de l’església on se’ls comunicava que al setembre de l'any següent havien d’abandonar l’espai on havien desenvolupat la seva activitat durant més de 50 anys. Aquesta sobtada notícia, com no podria ser d'una altra manera, va suposar una daltabaix dins l’Agrupament, ja que van veure amenaçada la seva activitat de manera directa, sense entendre el per què d'aquesta notificació. Cal dir també, que de seguida, sobretot des de l'arribada del nou rector, des de la fundació Laurentius que representa al bisbat, vam encetar un diàleg fluit per cercar un acord. 
 
Però per explicar-vos millor la importància de l'acord, anem als orígens de tot plegat. L'església internament portava treballant el Pla Director de la Catedral des de 2012, amb el suport de la Diputació. Aquest Pla, aprovat el 2014, va concloure, entre d'altres millores vinculades a la Catedral,  la necessitat d'una modificació de planejament per ubicar a l'espai on està el CAU, un edifici de serveis propis de l'entitat per dur a terme i concentrar els seus serveis parroquials, catequesis, i Càrites.
 
Des de l'Ajuntament vam entendre de seguida que calia mediar entre ambdues entitats, molt relacionades en el seu inici, gràcies a la vinculació de l'escoltisme amb el catolicisme, però distanciades des de feia temps. 
 
Particularment, des de l'àrea de Territori que presideixo, hem participat activament en dos aspectes importants de l'acord. Per una banda, i des d'un bon inici vam fer entendre al Bisbat que la correcta reubicació del CAU era requisit indispensable per dur a terme la modificació de planejament que ells necessitaven per donar compliment al seu pla. D'altra banda, també hem contribuit decisivament en la recerca d'un nou espai on l'Agrupament se sentís còmode i que complís totes les seves necessitats. Així, després de descartar alguna opció, ens vam centrar en la seu de l'antic sindicat agrícola, ara seu de la Fundació del sindicat, ubicat al Passeig Nadal. 
 
Segons els seus estatuts, la seu de la fundació agrícola passarà a ser patrimoni municipal un cop desaparegui, però, malgrat que continua en actiu, amb poca activitat, els seus membres, en un acte de gran generositat, han sabut llegir la necessitat de poder facilitar una ubicació adequada a una entitat tan arrelada a la ciutat com és el CAU, i han cedit l'ús de l'espai prèviament.
 
I per sort, tothom hi ha posat de la seva part per arribar a una solució. Vull destacar especialment la predisposició del CAU, i especialment a la comissió de locals (que ha anat canviant de membres durant aquests anys), ja que, tot entenent la dificultat de deixar enrere un espai que acumula vivències durant més de 50 anys, i per on han pasar centenars d'infants i adolescents; han sabut transformar un problema en una oportunitat, fent prevaldre de manera inalterable el necessari projecte de l'educació en el lleure a la nostra ciutat. 
 
Els valors del compromís, la cooperació, la responsabilitat amb l'entorn, la igualtat, treballats de manera voluntària i amb la convicció que tots i totes, des d'edats primerenques, hem de ser membres actius d'una societat que hem de millorar; fins ara corrien per un pati del passatge Penedès, i ara es traslladen a un altre al passeig Nadal. 
 
La intenció és que a l'inici del curs 2018-2019 el CAU ja sigui a la seva nova seu, les obres s'iniciaran cap a l'abril, seran pagades en gran part amb les càrregues urbanístiques de la modificació de planejament (uns 85.000€), i  una part d'aportació municipal (uns 45.000 €). La reforma de l'interior correrà a càrrec de l'esforç de les famílies del CAU i de l'entitat. Vull fer així un exercici de transparència amb aquest escrit i que cap dels aspectes d'aquest acord es pugui veure qüestionat per una manca d'explicació.
 
Vull acabar com he començat, agraïnt a tothom l'esforç. La política a foc lent, amb una bona dosi de sensibilitat i carinyo, ha possibilitat un acord que ha acabat essent satisfactori per a totes les parts implicades. M'enorgulleixo de veure que s'ha complert la màxima que és possible que tothom hi surti guanyant, si tothom aporta el millor de cadascú.

Comentaris

Entrades populars